agility

Szükséges hozzá egy eleven, örökmozgó, könnyen motiválható, kézben tartható kutya és egy sportos, gyorsan futni és reagálni tudó Gazdi.

Az agility olyan kutyás verseny, amely minden egészséges és megfelelő fizikai állapotú kutya számára nyitott. Az agility célja, hogy a kutyák különböző akadályokat meghatározott sorrendben és meghatározott időkereten belül teljesítsenek. Az agility olyan nevelő hatású sporttevékenység, amelynek célja a kutya intelligenciájának felmérése és fejlesztése, valamint a kutyák társadalomba való integrációjának az elősegítése. Mindezek előfeltétele a kutya és a felvezető közötti jó kapcsolat, amely tökéletes összhangot eredményez, ezért a versenyzőknek alapkiképzéssel és alapfokú engedelmes képzéssel kell rendelkezniük.

Mik azok a fontos tulajdonságok, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy sikeresen űzzétek ezt a sportot és amiket a versenyek alkalmával a bíró figyel és értékel?

Szükséges hozzá egy eleven, örökmozgó, könnyen motiválható, kézben tartható kutya és egy sportos, gyorsan futni és reagálni tudó Gazdi. Meg persze biztonságos, sík terület és jó néhány akadály, amit mi biztosítunk. Az agility, sport és versenyforma, ami valamennyi kutya és gazdája/vezetője számára elérhető és nyitott. Az agility edzéseken és versenyeken különböző típusú akadályokból összeállított akadálysoron kell végigvezetned a kutyádat. Mik azok a fontos tulajdonságok, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy sikeresen űzzétek ezt a sportot és amiket a versenyek alkalmával a bíró figyel és értékel? A kutyád részéről: taníthatóság, irányíthatóság, ügyesség, együttműködő készség. A kutyavezető részéről problémamegoldó képesség, gyors reakció, állóképesség és a kutyával való jó kommunikáció. Az agility nevelő célzatú sport, amely segíti a kutyád szocializációs beilleszkedését, remek közös programlehetőség és nem utolsó sorban Téged is megmozgat! Ha szeretnéd kipróbálni magatokat, gyertek el egy edzésre! Időpont egyeztetés szükséges! Beiratkozni a jelentkezési lap kitöltésével lehet. Jelentkezési lap letölthető innen. vagy kiölthető online itt.

Milyen tulajdonságokra van szükségetek?

Ha szeretnéd kipróbálni magatokat, gyertek el egy edzésre!
Időpont egyeztetés szükséges! Beiratkozni a jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Jelentkezési lap letölthető innen. vagy kiölthető online itt.

Agility-ről, akadályokról, versenyszabályzatról bővebben

Az agility valamennyi kutya és versenyző számára nyitott sport.

Az agility verseny célja, hogy különböző típusú akadályokból összeállított akadálysor segítségével vizsgáljuk a kutya taníthatóságát, irányíthatóságát, ügyességét, együttműködő készségét, a kutyavezető problémamegoldó képességét, reakcióinak gyorsaságát, állóképességét és a kutyával való kommunikációjának szintjét. Az agility sport sikeres űzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a versenyzők ismerjék a kutyanevelés, tartás és képzés elemi alapjait. Az agility egy nevelő célzatú sport, amely elősegíti a kutyák szocializációs beilleszkedését és segíti a versenyzők egészségmegtartó mozgásigényének kielégítését. Futam típusok - Agility verseny (A szabályzat szerinti összes akadály alkalmazásával) - Jumping verseny (A kontaktzónás akadályok, valamint az asztal nem szerepelhet) A versenyek során agility és jumping futamok rendezhetők. Hogy mit jelent ez? A kettő között a különbség, hogy az agility pályák tartalmazzák a zónás akadályokat is (palló, hinta, palánk), a jumping pályák pedig ezek nélkül épülnek fel. A feladatok helyes végrehajtásával és a gyorsasággal pontokat gyűjtünk. Ez alapján dől el a győztes.

Az agility pálya felállításához ajánlott terület legalább 30 x 40 m. A szükséges versenyterület 20 x 40 m. 
Az agility pálya talaja nem jelenthet semmilyen veszélyt a páros számára (beton, salak, stb.) 
Két pálya egyidejű felállításakor ajánlatos a két pálya között egy biztonsági sávot hagyni (kb. 10 m), vagy a két pályát valamilyen – a kutyák számára átláthatatlan? biztonsági sávval elválasztani. 
A pálya tényleges hossza 100 – 200 m, és teljesítmény osztályoknak megfelelően 12 – 20 akadályt foglal magában, ebből legalább 10 ugróakadály (verőakadály, viadukt, fal, karika).
Két egymást követő akadály között a távolság min. 5, max. 7 m
A felvezető számára meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy az akadály mellett mindkét oldalon elhaladhasson. 
A szlalom csak egyszer szerepelhet futamonként.
Az asztal és a kontaktzónás akadályok nem helyezhetők el a start- és célvonalnál.
A karikát és a távolugrót a pályán úgy kell elhelyezni, hogy az ideális íven haladva egyenes ráfutású legyen.
Az összes méretosztályban – S, M, L – ugyanazon szabályok érvényesek az akadályméretek különbözőségének figyelembevételével.

A pálya

A pálya megtervezése a bíró feladata. A felállított pályának legalább két irányváltást kell tartalmaznia. A verseny kezdete előtt a bírónak meg kell győződnie a versenyterület talajának a megfelelőségéről. A bíró feladata, hogy a verseny előtt ellenőrizze a rendelkezésre álló akadályok méretét és biztonságosságát. A bíró verseny előtti tevékenységének része a küzdőtér kijelölésének, méretének ellenőrzése, valamint a közreműködő személyzet munkafeltételeinek ellenőrzése. Ha a verseny feltételeit a bíró nem tartja megfelelőnek, biztonságosnak, akkor kötelessége az eltérésekre felhívni a rendezők figyelmét. Amennyiben a hiányosságok nem szüntethetők meg, a közreműködést megtagadhatja. 
Ha a bíró mindent megfelelőnek talál, személyes közreműködésével – az általa előre elkészített pályaterv alapján – állítják fel a pályát a pályasegédek. A pálya felállítása után a bíró leméri annak pontos hosszát. 
A futam előtt a bíró eligazítást tart a pályasegédek, írnokok és a segédbíró számára a feladatukról.
A jól átgondolt pálya lehetővé teszi a kutya és felvezetője számára, hogy a pályát könnyedén teljesíthessék. A felállított pálya a verseny szintjének megfelelő vonalvezetésű, és alkalmas a sportszerű versengés biztosítására.
Ajánlott minden futamon más pályát állítani. Az akadályok sorrendjének és a pálya vonalvezetésének alkalmasnak kell lenni a valós felkészültségbeli különbségek kimutatására.

Versenyzési feltételek

Minden 18 hónapnál idősebb kutya indulhat agility versenyen.
A kutyának rendelkeznie kell egy teljesítménykönyvvel, amely tartalmazza valamennyi versenyeredményét.
A versenyeken nem vehetnek részt: 
–         A szemmel láthatóan vemhes szukák.
–         A szemmel láthatóan beteg vagy sérült kutyák
–         A kötelező védőoltásokat igazoló oltási bizonyítvány nélküli kutyák.

 A tüzelő szukák részére a startvonal előtt egy szőnyeget kell feltenni. A verseny teljes időtartama alatt a tüzelő szukát elkülönítve kell tartani úgy, hogy a verseny többi kutyáját ne zavarja. Ha ez nem történik meg, a kutyát a teljes versenyből ki kell zárni. 
A versenyzőktől elvárják a megfelelő ruházatot.
Mindenféle állatvédelemmel ellentétes bánásmódot szigorúan büntetni kell, és ez a felvezető ellen indítható további jogorvoslatoktól függetlenül a versenyből való azonnali kizárást vonja maga után. 
A szöges nyakörv nem egyeztethető össze az agility szellemével, ezért a verseny teljes területén tiltott a használata. Ha a felvezető figyelmeztetés ellenére sem hajlandó a nyakörvet levenni a kutyáról, az a versenyből való kizárást vonja magával.

A versenyen előforduló hibák

-verőhiba – Ha az akadály bármely részét leveri a kutya.

-zónahiba – Ha a kutya a zónás akadály megfelelő részére a lábát nem teszi le.

-megtagadás – Ha a kutya megáll az akadály előtt, vagy elhagyja a pályát, esetleg nem teljesíti a feladatot.

Ha a bíró a kutyát kétszer látja megtagadni, a párosnak el kell hagynia a pályát. De vannak azonnali kizárást jelentő okok is. Ilyen például a bíróval szembeni tiszteletlenség, durva kutyavezetés, vagy ha a kutya a pályára piszkít.

A nemzetközi versenyeken három kategória létezik:

• S (Small) : 35 cm marmagasság alatti kutyák számára

• M (Medium) : 35 cm és annál magasabb, de 43 cm-nél alacsonyabb marmagasságú kutyák

számára

• L (Large) : 43 cm és magasabb marmagasságú kutyák számára

A nemzeti versenyeken négy kategóriában kerül megtartásra a rendezvény:

• S (small): 

• M (medium) : 

• M+ (medium+)*: 43 cm és annál magasabb, de 48 cm-nél alacsonyabb marmagasságú

kutyák számára (választható)

• L (large): 

Az agility akadályok:

– Ugróakadályok – Viadukt vagy fal – Karika

– Távolugró

Zónás:

– Palló

– Hinta – Palánk

Egyéb:

– Zsákos kúszó – Kúszó

– Szlalom

http://agilityverseny.hu/magisz/

Naggyőr Dalma vagyok agility edző, versenyző és többszörös magyar válogatott és 4 kutya boldog tulajdonosa

Naggyőr Dalma agility edző

Egy spanival kezdtem el az egész kutyázást 2011-ben. Vele midi kategóriában versenyeztem, de sajnos hamar kiderült róla, hogy gerincsérve van. Így sajnos csak 3 évig agilityizhettem vele. Nagyon sokat gondolkodtam, hogy szeretnék egy másik kutyát, de vajon milyet szeretnék ? Milyen kategóriában szeretnék futni? Milyen kutyafajtára lenne időm, és energiám…. Majd úgy döntöttem, hogy szeretnék egy border colliet, ekkor jött PILLE, aki megtanított igazán agilityzni és megváltoztatta az agilitys életemet. Az amúgyis drasztikusan fejlődő sporthoz fel kellett nőnöm, ami nem volt könnyű. Az elején sok volt a csalódás, de nem adtam fel, mert fejlődni akartam és egyre jobb és jobb lenni. Az agility megtanított az alázatra, türelemre, magabiztosságra és a kölcsönös tiszteletre egymás iránt. 2017-ben nagyon szerettem volna egy sheltit , így egy nagyon jó barátnőm segítségével megtaláltam Wellét Ausztriában. Ő most 4 éves. Vele mindent tudatosan kezdtem el, a szocializációtól kezdve, az alapozáson át, a handling és az RC-t az első versenyig megtervezve mindent. Ő az első olyan kutyám, akivel az első perctől kezdve egyek vagyunk, minden versenyünkről éremmel jövünk haza, és sok nemzetközi versenyre járunk. Szerelmese lettem a sheltie fajtának, így arra a döntésre jutottam, hogy szeretnék még egy sheltit. Így idén új kutyával bővült a kis családunk. Enzoval, aki még csak 10 hónapos. Mint edző igyekszem a kutyáim által megszerzett tudást átadni tanítványaimnak, és nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a kutya és gazda egyaránt jól érezze magát egy edzés vagy akar egy verseny alkalmával. Kedvenc részem az agilityben az alapozás, amit Enzóval újra átélhetek, és a running contact tanítás.

Legjobb Erdedményeim :
PILLE:
-2016. Országos bajnokság csapatban 3. Hely
-2016 OB agility futam 3. Hely
-2018 OB Csapat 2. Hely
-Europa Open válogatott tagja: 2016,2018,2019 és 2 szeres finalista
-2019 EO jumping 6. Hely
WELLE:
•2019 : -Magna Racino jumping 1 hely és finalista
-Hungarian open agility futam 2. Hely és finalista
-EO és VB válogatott -EO csapat 4. Hely -OB csapatban és egyéniben összetett 1 hely
-legjobb sheltie •2020: -Magna Racino 2*2 hely és finalista
-Hungarian open csapatban 1. Hely egyeniben 3. Hely
-Pilis open 3* 1 hely és Finálé 1 hely
-OB csapatban 2*1 hely összetett 1 hely

Az agility története

agility 2

1978-ban született meg az első agility páya

A kutyakiállításokon már régóta fontos elem a közönség szórakoztatása. A bemutatók szervezését mindig egy kutyás berkekben ismert személyre bízták. 1978-ban Peter Meanwell-t bízták meg a birminghami kutya show megszervezésével. Ő azelőtt lovastisztként szolgált a hadseregben, így egy kreatív ötlettől vezérelve kitalálta, hogy olyan feladat elé állítja a kutyát és gazdáját, amely a díjugratás alapjain nyugszik. Természetesen a kutya szintjére alakították ki az akadályokat, és a méretet pedig a kiállítás ringjéhez igazították. Így született meg az első agility pálya. Később két angol úriember, John Gilbert és Peter Lewis közbenjárásával 1980-ban kialakult a mai is elfogadott szabályrendszer, kibővítették az akadály elemeket és szintidőket határoztak meg. Őket hívjuk az agility atyjainak. Magyarországra 1990-ben robbant be ez a kutyás edzés. Ezután hamarosan meg is alakult a Magyar Agility Szövetség, amely a sport gondozásáért, fejlesztéséért és felügyeletért felel. Az igazgatáson kívül versenyeket és klubnapokat is szerveznek. Szerettünk volna számotokra egy hiteles ismeretekkel rendelkező cikket írni az agilityről. Ezért felkértük a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének nyíregyházi kirendeltségének az agility oktatóját, hogy mutassa be nekünk ezt a sportot. A továbbiakban mint a saját ismereteink és az oktató, Szilágyi Szófia szaktudása alapján írunk nektek az agility edzésről.

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik kutyás sportágakat érdemes kipróbálnod, töltsd ki a kvízt: