Canicross

canicross
Musher Inuit húzóhám

Mi az a canicross? Milyen kutyának/gazdinak ajánlott a canicross? Milyen felszerelés szükséges hozzá?

A canicross sportág alapvetően futó-terepfutó sport kutyások számára. A kutya és az ember együtt fut egy rugalmas szárral összekötve. A felszerelés egy méretben és minőségben megfelelő, húzósportra fejlesztett hámból, egy rugalmas összekötő szárból, és egy széles párnázott övből vagy beülőből áll. Többféle gyártó és típus létezik (Musher, Non-Stop, Zero DC, stb.). Igazából bármilyen méretű és fajtájú kutyával űzhető ez a sport, fontos, hogy négylábú társunk is élvezze, szeressen futni. Vannak kimondottan erre a sportra tenyésztett kutyák, ún. hibrid kutyák, sleddogok (német vizsla, agár, husky, pointer keverékei). A futónál fontos, hogy rendelkezzen valamilyen futómúlttal és fizikai felkészültséggel mielőtt magára köti a kutyát. Ha a kutya folyamatosan húz, dolgozik, akkor nem a saját tempónkat futjuk – ez megterhelő mind az izmoknak, mind az ízületeknek és sérülésveszélyes lehet. A kutyát is edzenünk kell, fokozatosan felépíteni a kívánt távra. Fontos, hogy olyan talajon fussunk, ami nem kezdi ki a kutya mancsait, az aszfaltot és murvás terepet kerüljük, valamint a hőmérsékletre is nagyon figyelni kell, nehogy túlhevüljön a kutya. Edzés befejezésével az itatással várjunk addig, amíg a kutya légzése nyugodt, egyenletes lesz.

A canicross versenyekről

canicross 1

A két legnagyobb hazai egyesület: az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja és a Magyar Canicross Sportegyesület

A versenyek ún. sprint távok, általában 4-6 km közöttiek. A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95 %-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy rugalmas szárnak kell feszülni, amely egyik vége a gazda beülőjén, a másik vége pedig a kutya hámján csatlakozik. Ha utolérünk egy versenyzőt, az előzési szándékot jelezzük az előttünk haladónak (utat vagy trail hangos szóval, esetleg jelezni, hogy jobbról vagy balról érkezünk). A gyorsabb versenyzőt előzés közben nem akadályozhatja a lassabb páros. A megelőzött versenyzőnek el kell engedni az előzőt. Ha problémás a kutyája, akár meg is fogni az előzés idejére és félre húzódni, ha nincs fennakadás, akkor csak lassítani. A kutya életkora minimum 12 betöltött hónap kell legyen és nem lehet agresszív sem az ember, sem más kutyákkal szemben. A kutya nem "foghat" ki más futóra és kutyájára, ellenkező esetben kizárást von maga után. / leírást adta: Hummel Zoltán /

Hummel Zoltán canicross magyar és Európa bajnok

Magamról egy pár sor…

2016 őszén indultam először canicross versenyen, addig nem is tudtam arról, hogy létezik ilyen sport. Nagyon megfogott a verseny hangulata, beleszerettem a vizslám, Fanta lobogó füleibe és innentől kezdve állandó résztvevői lettünk a versenyeknek, beszippantott ez a világ. Versenyről versenyre mindig tanultunk valami újat, lassan fejlődtünk, majd egy fogatos barátom felajánlotta, hogy próbáljam ki egyik versenykutyáját, hogy milyen érzés egy erre a sportra tenyésztett kutyával futni…hát ég és föld. A többi már történelem, így került a falkánkba Forest. Edzővel 2019 óta készülök. Heti 4-6 futóedzésem van és ehhez jön hozzá a kutyák edzése. Mivel a canicross nagyon megterhelő (akár 30-40 mp / km gyorsabb), így hetente max. kétszer kötöm be a kutyát és mellette biciklivel tréningezem. Nagyon fontos az összhang a kutya-futó páros között és ez rengeteg foglalkozást, gyakorlást igényel. Nálunk családtagok, „szőrös gyerekek”. Nagyon hasznosak a közös edzések, egyrészt a kutyák szocializációja, másrészt a versenyszituációk (start, előzések, irányok) gyakorlása miatt. Versenyszezonon kívül rendszerint indulok terepfutó versenyeken, valamint belekóstoltam a pályaatlétikába is. Eredményeim: - 2X FISTC Európa bajnok (2017., 2019.) - 5X magyar bajnok (2016-2020.) - 4X magyar kupagyőztes (2016-2019.) - 2X az év sportolója a Nemzeti Versenysport Szövetségnél - többször ICF, IFSS Európa és Világbajnokságon TOP15 helyezés - magyar bajnoki 2. (Magyar Atlétikai Szövetség – 5000m M45 korosztály) Facebook profilom - Hummel Canicross Ha megkeresnek szívesen segítek, akár egy közös edzés lehetőségével is.

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Találd meg a mindkettőtök számára legmegfelelőbb sportágat kutyás sportágválasztó kvízünk segítségével!