Coursing

Agaras vadászat szemmel, szabadon

coursing

Mi a coursing? Miben más, mint az agárversenyek?

A coursing a szemmel – és nem a szaglással – vadászó kutyák sportja. Napjainkban ez elsősorban az agárversenyzés egyik módja és nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy az agarak szabadon kiélhessék űző-, hajtóösztönüket. Olyan – nem agár fajtájú – zsákmányos kutyáknak is kiváló szórakozást nyújthat, amelyek szeretnek üldözni, kergetni. A körpályás, időméréses agársporttal ellentétben, a coursingeken nem csak az agár gyorsaságának, tehát a másodperceknek jut a döntő szerep és nem kötött pályán zajlanak a versenyek, edzések. A zsinór végére erősített műnyulat – egy erre a sportra készült gép – fordítótárcsákon húzza keresztül cikkcakk alakzatban, az élőnyúl mozgását imitálva, így ez a sport áll legközelebb természetes nyúlvadászathoz. A terep is természetes, általában mező, a táv pedig jóval hosszabb (500-1000 m), mint a kötött körpálya esetében (270-480 m). A pálya vonala és hossza tehát minden versenyen és edzésen más.

Ezeket tartsd szem előtt, ha érdekel a coursing

coursing (2)

Nagyon fontos, hogy ezt a sportot kizárólag arra megfelelő kondícióban lévő kutya űzze

A coursing futamokban általában párosával futnak az agarak (egyikük piros, másikuk fehér mezben) és képzett pontozóbírók értékelik a teljesítményüket 5 szempont alapján: gyorsaság, űzési kedv, követés, fordulékonyság és állóképesség. A pontozóbírók szakképzett és tapasztalt bírák, akik a versenyszabályzatban foglaltak alapján, bizonyos elkerülhetetlen szubjektivitás mellett, a legjobb tudásuk szerint pontozzák a futamokat. Minden kutya maximum két futamot futhat egy napon, ugyanis ez a sport nagyon megterheli a szervezetet, az ízületeket, a csontokat. Ahogy a versenyszabályzat alapja is az állatvédelem, minden edzés és verseny alappillére a kutyák egészségének védelme. Nagyon fontos, hogy ezt a sportot kizárólag arra megfelelő kondícióban lévő kutya űzze (betegségben nem szenvedő, felkészített, edzett, bemelegített, megfelelően táplált kutyát tegyünk coursing pályára)! Ebben a sportban a kutyák teljes sebességgel száguldanak a műnyúl után, kihozva testükből a maximumot.

Hungária Coursing Egyesület

A coursing a legnépszerűbb agársport

Agaraink minden évben kimagasló coursing eredményeket érnek el szerte Európában, számos Európa-bajnokkal és Nemzeti és Nemzetközi Coursing Bajnokkal büszkélkedhetünk. A coursing a legnépszerűbb agársport, amit mi sem bizonyít jobban, mint a magas nevezési létszám, legyen az edzés vagy verseny. A szezon legrangosabb, legnagyobb elismeréssel bíró rendezvénye az FCI Coursing Európa-bajnokság. Az első Eb-t 2002-ben rendezték Franciaországban, azóta minden évben más ország pályázhatja meg a rendezés jogát. 2012-ben Magyarország nyerte el azt a megtisztelő, de egyben óriási feladatot, hogy megrendezhette ezt a nagy volumenű rendezvényt.

Lure coursing

coursing
Videó lejátszása

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Találd meg a mindkettőtök számára legmegfelelőbb sportágat kutyás sportágválasztó kvízünk segítségével!