MONDIORING

Mondioring sport

      A Mondioring egy FCI által elismert őrző-védő sport, amit a 80-as években fejlesztettek ki eredetileg azért, hogy az addig létező kutyás sportokat űzők, egy közös színtéren, közös versenyen tudjanak megmérettetni. Az új sportot a francia ring, belga ring, IPO és KNPV elemeit ötvözve gyúrták össze. A Mondioring program a többi sporthoz hasonlóan tartalmaz engedelmes fázist, ugrásokat, és őrző-védő munkát. 3 szinten lehet versenyezni, a legmagasabb szinten (MR3) összesen 17 feladatot kell teljesíteni, ezeket megszakítás nélkül egy pályára lépéssel végezzük, és megközelítőleg 30-45 percet tölt el a pályán a páros. Ez a hosszú idő a pályán hatalmas mentális és fizikai kondíciót igényel a kutya részéről. Érdekesség, hogy a Mondioring sportban részt vehetnek olyan kutyák, amik másik őrző-védő sportban szereztek sikeres eredményt- például egy Francia ring 2 szintű kutya automatikusan indulhat Mondioring 2 szinten anélkül, hogy az előzetes vizsgákat megcsinálja.

        A sport engedelmességi része azt hivatott vizsgálni, hogy a kutya az egyes gyakorlatokat funkcionalitásában hogyan tudja megoldani a zavaró körülmények ellenére. A gyakorlatok végrehajtása a bíró által meghatározott sorrendben történik, ezek minden esetben a következők:

  • láb mellett követés
  • pozíciók /távolságkontroll
  • helyben maradás zavarással
  • felkínált élelem megtagadása
  • apportírozás
  • előreküldés
  • szagazonosítás (2. és 3. szinten)

          Minden verseny egy adott témán alapul, ami alapján berendezik a pályát. Például: építkezés, vadnyugat, horgászat, népmesék.
          A változatos pályarendezésnek csak a szervezők kreativitása szabhat határt, minden program más, mindig az adott napon dől el, milyen tárgyat a válasszon a bíró apportnak, milyen tárgyat őrizzen a kutya a legmagasabb szinten, vagy milyen zavaró eszközök legyenek a pályán. Soha nincs két egyforma verseny, így a felkészülés során a trénereknek nagyon nehéz dolguk van. 

          Az ugrás szakaszban a kutyák agilitását és akaratát tesztelik. A legmagasabb szinten 3 akadályt kell ugrani, 4m hosszú távolugrást, 1.2m magasugrást, és egy 2.3m palánkot kell megmászniuk a kutyáknak.
    Az őrző-védő résznél a kutyák egy teljes testet fedő, úgynevezett „francia bundát” viselő segéd, vagy segédek segítségével kell különböző gyakorlatokat bemutatni, úgy mint:

  • Szembetámadás bambusz bottal
  • Menekülő segéd elfogása
  • Felvezető őrzése
  • Segéd felkutatása és kísérése
  • Megállított támadás
  • Tárgyőrzés
  • Szembetámadás zavaró tárgyakkal

         A pályára lépés pillanatától az összes feladatot nyakörv, póráz és bármilyen jutalmazó eszköz nélkül kell teljesíteni, hatalmas hangsúlyt kap a program során a kézbentarthatóság.
         Ez a tiszta fejű kutyák sportja, ahol a feladatok sikeres végrehajtásához szükség van önálló gondolkozásra, alkalmazkodásra, kitartásra, erőre, és kontrollálhatóságra.

            A versenyeken, vizsgákon részt venni csak FCI törzskönyvvel rendelkező ivaros kutyával lehet. Eredményeket jellemzően belga juhászkutyával lehet elérni, azon belül is a malinos fajta, ami az esetek 95%-ban a pályán van, Emellett esetenként alkalmas a sportra még a holland- és német juhászkutya, illetve elvétve egyéb őrző-védő fajtát is látunk versenyeken, de főleg alacsonyabb szinteken, például: Dobermann, Rottweiler.

    Mire van szükség, ha valaki ki szeretné próbálni a Mondioring sportot?

            Mindenképp egy olyan fajtájú kutyával érdemes megpróbálni, amelyik alapvetően alkalmas a fent említett feladatok végrehajtására, de ugyanakkor megjegyezném, hogy hobbi szinten bármilyen egyéb kutyával is élvezetes lehet a sport.

          Mivel érdemes minél változatosabb környezetre készíteni a kutyánkat, ezért meglehetősen felszerelés igényes a sport. Nem is feltétlenül anyagilag megterhelő ez, hiszen hétköznapi használati tárgyakból is lehet a ringsportra alkalmas eszközöket csinálni, inkább hely és kreativitás kérdése a dolog. Ugyanakkor az őrző-védő gyakorlatok tanításához szükséges felszerelés költséges mulatság 

    Nem utolsó sorban szükség van egy csapatra, de legalább egy segédre és néhány segítőre. Egyedül nehéz kivitelezni egyes gyakorlatok tanításánál a külső ingereket, ezzel rengeteg lehetőséget veszít az, aki segítség nélkül próbál belekezdeni.

         Magyarországon a Mondioring sport egyre nagyobb népszerűségnek örvend, viszont aktív versenyző nagyon kevés van. Ebből adódóan olyan iskolát/klubot, ahol foglalkoznak a sporttal, csak néhány városban lehet találni hazánkban. Javaslom mindenkinek, aki érdeklődik, hogy keressen olyan tapasztalt szakembert, akinek van valamilyen eredménye vagy referenciája a sportban.

     

    Szerző: Iker Péter

RÓLUNK

  Iker Péternek hívnak.

   2013 óta foglalkozom kutyakiképzéssel, 2018 óta a Mondioring sporttal. 2021 óta aktívan versenyzek saját kutyával, és segítek más kutyák képzésében a hazai és a nemzetközi viszonylatban.

Facebook oldal: Siker Dogsport és Mondioring Club  https://www.facebook.com/SikerDogsport

https://www.facebook.com/ikerpeter

   Edzések kezdő és haladó szinten egyéni időpontban Lajosmizsén, és minden héten csütörtökön Budapesten.

 Érdeklődni üzenetben, vagy telefonon lehetséges (+36 20/510-5121)

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik kutyás sportágakat érdemes kipróbálnod, töltsd ki a kvízt: