Mantrailing

mantrailingoktatas-58

      A mantrailing – magyarul személykövetés – egy adott személy nyomának követését jelenti, a keresett személytől származó szagminta alapján.

      Itt azonban a nyomkövetéssel ellentétben nem várunk a kutyától egy adott orrtartást, nem kényszerítjük a lábnyomokhoz ragaszkodó szigorú nyomtartásra sem.

       A célunk az, hogy a kutyánk kövesse az eltűnt személyt úgy, ahogy azt ösztönkészlete birtokában a legoptimálisabban tudja, motiváltan, tempósan, bármilyen zavaró körülmények között.

    Fontos különbség még, hogy a nyomkövetéssel ellentétben a mantrailer kutyák kemény talajon, aszfalton, betonon is dolgoznak. A bűnüldözésben, mentőkutyázásban elterjedt mantrailing kutyás sportként is igen népszerű. Az intenzív, vadászatra emlékeztető szimatmunka jellegénél fogva szinte minden kutyának tetszik, fajtától, korosztálytól függetlenül, hobbi szinten szinte bármilyen kutyával űzhető. Építi a gazda és kutyája közti kötődést, mentálisan is kifárasztja a kutyát.

     Az elméleti alapok elsajátítását követően egy megfelelő hámra, hosszú pórázra és a kutya által kedvelt jutalomra van szükségünk, valamint egy nyomfektetőre és egy kísérőre, aki figyeli a munkánkat, ügyel a biztonságunkra nyomkidolgozás közben és tanácsokat ad.

    Ez a műfaj csapatjáték, az edzéseken egyszerre egy kutya dolgozik hámban, pórázon. A párosnak egy másik sporttárs fektet nyomot, a többiek kísérik, figyelik, segítik. Közben persze tanulnak más hibáiból, sikereiből. Aztán szerepet cserélnek, hogy mindenki sorra kerüljön. Az épp nem dolgozó kutyák az autókban, boxban várják, hogy dolgozhassanak. A színvonalas mantrailing edzések mindig más helyen, közterületen zajlanak, ezért nélkülözhetetlen az autó és a kutya kocsiban várakozáshoz szoktatása. Ugyanúgy feltétel a jól szocializált, emberre és más állatokra nem veszélyes kutya.

     A mantrailinget terápiás célra is alkalmazzák egyes viselkedési problémák kezelésére, igen jó eredménnyel, az ilyen tréningek azonban külön felkészülést, kontrollált körülményeket igényelnek. Egy hat-hét fős edzés nálunk általában 3 órát vesz igénybe, így lehet komolyabb feladatokat megtervezni és kivitelezni. A fejlődési lehetőség folyamatos. Lehetőség van a tudásunkról vizsgákon számot adni, egészen a mentőkutyás bevethetőségi szintig.

http://www.mantrailingoktatas.hu

Mantrailing

Gránicz Csaba

      Gránicz Csaba:

      Hivatásos kutyavezetőként és kiképzőként több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az INBTI nemzetközi szervezet instruktora, a Mantrailing Akadémia Alapítvány mentőcsapatának vezetője, a Mantrailing Training Center alapítója és oktatója, a „Mantrailing finomra hangolva” című szakkönyv írója, egyike a mantrailing magyarországi meghonosítóinak.

    A módszert mind a bűnüldözésben, mind eltűnt személyek felkutatásában napi szinten alkalmazza.

     Szívügye, hogy minél több elkötelezett kutyavezetőnek és kutyájának segítsen eredményes mantrailinges párossá válni.

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik kutyás sportágakat érdemes kipróbálnod, töltsd ki a kvízt: