Bikejöring Dogscooter

    A canicross (kutyás terepfutás), a bikejöring (kutyás terepkerékpározás) és a dogscooter ( kutyás tereprollerezés) a szánhúzósportokhoz (sleddogsport, mushing), azon belül is az egy- és kétkutyás dryland kategóriákhoz tartoznak.

    Ezeket a kategóriákat angol nyelvterületen még „individual mushing”, „monodogsport” (kiv. 2 dog scooter) kifejezésekkel szokták említeni, és nagyon találóan illik rájuk az „atletikus kutyás sportágak” megjelölés.

     Az ezekkel a sportokkal foglalkozó két legnagyobb nemzetközi szervezet az IFSS (International Federation of Sleddog Sport) valamint az ICF (International Canicross Federation).

     Itthon a Magyar Kutyasport Szövetség, mint az IFSS tagszervezete, és ezen belül két egyesület, az ÉSZKSK (Északi Szánhúzó Kutyások Sport Klubja), és az MCSE (Magyar Caniscross Sport Egyesület), ez utóbbi mint az ICF tagja, vesz részt a sport gondozásában.

Bikejöring-Kutyás terepkerékpá-rozás

       A bikejöring röviden meghatározva egy kb. 4-6 km-es távon történő terepkerékpározást jelent kutyával. Alapvetően versenysportnak tekinthető, ezért érdemes egy húzásra alkalmas, arra hajlamos kutyával űzni, lehetőleg terepkerékpárral és szükségszerűen megfelelő felszereléssel és felkészültséggel.

     A felszerelés a kutyán megfelelő húzóhám, rugalmas szár, a kerékpáron távtartó, a sportolón pedig bukósisak, sportszemüveg és sport kesztyű.

     A cél a táv minél rövidebb időn belüli teljesítése a szabályok betartása és a kutya maximális tiszteletben tartása, egészségvédelme mellett.

     A sportra alkalmas minden futásra termett nagy mozgásigényű fajta, de feltétele, hogy a kutya élvezze és szeresse csinálni, a kerékpáros pedig tegyen meg mindent, hogy technikailag és fizikailag is biztonsággal tudják űzni mindketten ezt a sportot.

    Érdemes rendszeresen edzeni, képezni Magunkat és a kutyát is, és versenyen csak megfelelő felkészültséggel rajthoz állni.

    A sport sajátja, hogy a versenypályán egyszerre több versenyző van jelen.

    Rendszerint egyéni rajtok vannak ugyan, de sebességtől függően az adott távon előzhetünk, bennünket előzhetnek, és mivel a kutyával olyan jellegű közvetlen fizikai kontaktus nincs, mint egyéb kutyás sportokban, fontos a mindenkor működő, megfelelő kontroll a kutya felett, ez pedig sok-sok gyakorlást, és közös edzést igényel.

     Optimálisan a rajtban a kutyának fegyelmezetten kell várni a rajtot, (de segítő foghatja a rajtban) a pályán egyenletesen, feszes szárral kell húznia, előzésnél (akár előző vagy előzött!) közömbösen kell elhaladnia a másik kutya mellett.

    Fontos, hogy sem a kutya, sem a kerékpáros nem akadályozhatja a többi versenyzőt ezért érdemes minél több szituációt begyakorolni, hogy egy-egy versenyen tényleg a mozgás, a versengés öröme domináljon.

 

Dogscooter-Kutyás tereprollere-zés

 

     Lényegében azonos a bikejöringgel, a szabályok, felszerelés és a körülmények tekintetében, azzal a különbséggel, hogy a kutya egy rollert húz, amit a hajtó lábbal hajt.

 

     A rollert egy vagy két kutya húzhatja, ez utóbbi esetében a felszereléshez tartozik még egy nyakszár, ami a két kutya nyakörvét köti össze.

   

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Találd meg a mindkettőtök számára legmegfelelőbb sportágat kutyás sportágválasztó kvízünk segítségével!