Handler (felvezető)

       A Handler az aki profi módon tudja a kutyát felvezetni egy kiállításon.

Van aki csak 1-2 fajtát vállal, de van aki szinte minden fajtát ismer és vállalja azok felvezetését. A közönség csak azt látja amikor a kiállításon ott áll egy gyönyörű kutya a standard szerinti küllemmel és beállítási helyzetben. De ez nem csupán ennyiből áll!

   Hosszú hetek, hónapok telhetnek el fárasztó tréningekkel.  A felvezetőnek ismerni és szeretnie kell a kutyát, hogy sikerrel tudjanak közösen szerepelni. A felvezetőnek ismernie kell adott fajtára vonatkozó standardot, miként kell beállítani a kutyát. Szinte mm pontossággal helyezi arrébb a kutya lábát , emeli fel a megfelelő szögben a kutya fejét, állát , ügyel a faroktartásra is , illetve , hogy a kutya a bírálat közben is élénk figyelmességet mutasson mindvégig akkor is ha rekkenő hőségben kellett több kört is futva megtenniük már.  A kutyának nyugodtan viselnie kell, a testi méréseket, a fogsor vagy épp a herék  ellenőrzését is – ezeket is megtanítja neki a felvezetője.  A felkészülés alatt ha szükséges tanácsokat ad a táplálására és tartására, hogy a megmérettetés napjára a lehető legjobb kondícióban legyen. Különböző fortélyokat ismer amivel még szebbé tudja varázsolni a kutyát. Vannak fajták ahol a szőrzetet  nyírják – trimmelik a standard szerinti formára – ebben a profi kozmetikusnak van rendkívül nagy szerepe.  Ezek mindenképpen bizalmi állások !

    Aki kellően profi azt annyian kérik fel a győztes címre esélyes kutyáik felkészítésére, felvezetésére, hogy ez nevezhető  teljesmunkaidős állásnak is esetükben. Érthető módon meg is fizetik ezt a profizmust, hisz akár egy világbajnoki cím is múlhat rajta.

    Sokat kell utazni a versenyek helyszíneire , illetve a felkészítés idején a kutyákhoz – vagy bentlakással is működhet ez.  Időigényes főleg a még kezdő kutyák esetében.  Sok sok gyakorlással tanulják meg a kívánt mozgást, emiatt elég sokat kell futni a handlernek is , tehát fizikailag is igénybevétel nem csak agyilag. 

    A fizetségen kívül ami a kutyásnak még többet ér: az elismerés a rengeteg türelmes kitartó munkájáért:  a kutya mellett minden fotón ott mosolyog a Handler is .

 Köszönet a képekért: Szűcs Erzsébet, Janicsák Anna és Kristina Herdicsová

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Találd meg a mindkettőtök számára legmegfelelőbb sportágat kutyás sportágválasztó kvízünk segítségével!