Standard súlyhúzás

Standard súlyhúzás

 Maga a standard súlyhúzás Amerikából indult .

    Eredetileg a szánhúzókutyák húznak szánt sok-sok km-en keresztül. Itt 496 cm-en kell a kutyáknak húzniuk, a kezdéstől (feszes húzószárral ) 1 perc áll rendelkezésére a kutyának, hogy teljesítse a távot, vagy abból minél többet. Érvényes ez a sínes és a gumikerekes húzásra egyaránt. A sínen húzás esetében nincs akkora tapadás , emiatt ezt könnyebb megmozgatni a kutyának – ellentétben a gumikerekesnél. Létezik szóra húzás (professzionális) csalira húzás (standard) , mindkettőnek helye van a sportban.

   Ennél a sportnál is nagyon fontos az edzések előtti bemelegítés, illetve az azt követő levezető mozgás, masszírozás. A masszírozás alatt észlelhető az esetleg edzés során képződött apró sérülés is, mely ha kezelés nélkül marad – idővel komolyabbá változhat. Ehhez a mozdulatsorhoz a kezdetektől hozzá kell szoktatni a kutyát.      Fontos még, hogy a kutya amikor eléri a megfelelő kort, rendelkezzen egészségügyi szűrésekkel, melyek alátámasztják, hogy ő végezheti ezt az erősportot. Szűréseket rendszeres időközönként érdemes végeztetni, mivel kialakulhat szív megnagyobbodás is a sportoló kutyánál. Bármilyen  észlelt betegség esetén jóérzésű gazda abbahagyja a kutyával az ilyen nagy erőfeszítéssel járó mozgatásokat, hogy sikeresen megélhesse a nyugodt öregkort.

    Ez a sport már fiatal korban is elkezdhető nagyjából 4 hónapos kortól kezdődően, a felszerelés megismertetésével, hozzászoktatásával. A kölyök méretéhez megfelelő speciális hám szükséges! Kölyök esetében ha szükséges segítővel leültetni a kiskutyát és kb 5 méterre behívni, ezt max 10x ismételni. Ekkor még nincs a hámra kötve semmi súly. Szoktatás céljából  idővel lehet egy kis láncot a hámra erősíteni, hogy a kutya megismerje ezt amikor valami jön mögötte és az zöröghet is .  Eleinte csupán ennyi a „munka” , melyet minden alkalommal játék zár- így a kutya megtanulja ,hogy az erőfeszítései után mindig jön a lazulás is .

     Amikor a kölyök már teljesen jól viseli magán a hámot, nem zavarja a mögötte zörgő eszköz – el lehet kezdeni mögé erősíteni eleinte könnyebb pl motorgumit, aztán 2 motorgumi , majd idővel autógumira váltunk, lényeg a fokozatos  terhelés emelése.  Amikor a tüdőt, izomzatot, akaratot szeretnénk fejleszteni, olyankor ez egy hosszútávú edzés könnyű ( 1 db autógumival ) sétáló tempóval  zajlik. Eleinte csupán 1 km, aztán ahogy erősödik a kutya lehet növelni a távot többre.

   Egy egy edzés kb egy órai időtartamú legyen maximum- az elejétől (bemelegítés) a végéig ( lemasszírozás). Heti  három maximum négy edzés az ideális. Ha ennél gyakoribb edzéseket tartunk, a kutya monoton lesz , esetenként „kiég”. Teljesítmény pedig úgy várható el ha a kutya élvezi azt folyamatot végez.

    A kutya amikor már  jól érti  és szereti a feladatot – lehet vele menni heti egy tréningen a pályára, hogy megismerje azt  és ott is érezze jól magát . Itt fog versenyezni , más felület mint az eddig megszokott. Felnőtt korban havonta egy alkalommal akár lehet  maximális  teljesítményt követelő tréninget is beiktatni már. Maga a súlyhúzópálya egy magasabb de stabil, OSB lapon gumiszőnyeg borítású , sínnel rendelkező felület. A kutyák körmei és talppárnái védelmében ez az ideális .  Ugyan úgy mint a szokásos tréningeken , bemelegítést követően a padon leül és elkezdi húzni az üres kocsit a sínen. Ez így kb 300 kiló, de ez egy gördülő szerkezet így valójában jóval kisebb súlyt húz a kutya ekkor még. Szép fokozatosan egyre nagyobb súlyú a kocsi, hisz meg kell éreznie , hogy egyre jobban szükséges az erejét használni a mozgatáshoz és minden kutya elérkezik egyszer arra a pontra amikor már nem tudja megmozgatni a terhet.

      Ekkora teljesítmény elvárásához nagyon fontos a minőségi étel, hisz ebből szerzi a test az energiát. Nem a mennyiségen, hanem a beltartalmon van a hangsúly. Fontos szerepük van az izületvédő készítményeknek, melyet mind végig szükséges adni a kutyáknak, amelyik beválik nála ( láthatóan jól néz ki a test izomzata is ) azt érdemes megtartani nála. Amikor egy kutya már abbahagyta az aktív sportolós időszakát, akkor is szükséges a testét karban tartani más könnyebb mozgásformával, mindig korához és kondíciójához igazodva- ugyan így az étkezésben is.

       Amikor elérkezik egy igazi versenyhez a kutya, ott egészen új dolgokat fog tapasztalni. Ugyan az a felület, környezet másként hat rá.  Kutyák, hangok, szagok, ingerek kavalkádja veszi őt körül. Az első néhány verseny gyakorlatilag ennek a „más” helyzetnek a megszokása mind a kutya mind a gazda részéről. Versenyre érdemes már előző nap odaérkezni, hogy a kutya kipihent állapotban kezdhessen. Egy több órás autókázás után nem várható el ugyan olyan teljesítmény.

   Eddig a standard súlyhúzásról esett szó, de van egy sprint szám is amit szánkó húzásnak nevezünk. Itt a gyorsaság a lényeg , nem a súly.

/Kressalek Ágnes/

Magamról

Kressalek Ágnes vagyok:

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik kutyás sportágakat érdemes kipróbálnod, töltsd ki a kvízt: