Mentő, kereső kutyázás

274761072_5132570216793717_6621190606211759467_n
160996068_4023593097691440_1913933207908831808_n
330131_340688222691975_1969620895_o
127128438_2700817993503826_4856751626543965887_n
273028228_2999228500329439_7634658527899271303_n

Mentő, kereső kutyák

1, Mentőkutyázás

   A mentőkutyázás igazából nem első sorban sport, inkább életmentő tevékenység – de létezik regionális, nemzetközi megmérettetés is illetve a nem hivatás szerüen dolgozó emberek és kutyáik számára vizsgázási lehetőség. Kutyafajta vagy méret tekintetében is leginkább a használat iránya a döntő, hisz van ahol előny a kisebb méret máshol viszont jobb egy erősebb testalkat. Aki ezt a „sportot” választja sokat kell utazzon a megfelelő felkészítés érdekében különféle helyszínekre kiképző pályákra, romokhoz, erdőkbe, hegyekbe, barlangokhoz stb. Felszerelés tekintetében eleinte nem túl igényes, hisz  nem kell extra sok  eszköz. Amikor már olyan szintre ér a kutya tudásban akkor valószínűleg már valamelyik mentő csapathoz  kell csatlakozni ahol adott lesz pl  a helikopterrel való szállításhoz szükséges hevederek, speciális hámok.  

       Egyedül ez a sport nem űzhető, hisz kell segítő aki elbújik és őt keresi meg a kutya. Maga a keresés tanítása a kutyában eleve meglévő ösztönöket használja ki. A kutya szeret játszani. Eleinte az eldobott labdát keresi meg, aztán egyre nehezebb helyzetekben kell ezt tennie: kezdetben kisebb növényzeten, majd egyre magasabb fűben , később bokros helyeken is . Ugyan ezt lehet épületben eleinte könnyen megtalálható helyre tenni a labdát, szék ülőkéjére és egyre jobban eldugni – textil alá. Ezt tovább fejlesztve a kutya képes lesz bútorokon belül is megtalálni a rejtett tárgyat. Ez az alapja a kereső tevékenységeknek, de a végfelhasználástól függhet a további fejlesztések mikéntje. Illetve ami a legfontosabb, hogy a kutya ne adja fel soha amíg meg nem találja a tárgyat, tehát rendkívül kitartónak kell lennie.

   Az ember vonatkozásában is szükséges a nagyon jó fizikai kondíció, hisz lehetséges, hogy a kutyával kell haladni órákon át nehéz terepen éjjel vagy nagy hidegben vagy épp forróságban. Az ember részéről még egy nagyon fontos dolog van, hogy képes legyen kezelni, elviselni azt ha a keresés eredményes ugyan de a megtalált személy már nem él. Előfordulhat akár súlyosan roncsolódott test is – ezt is fel kell tudni dolgozni a kutyavezetőnek!

Többféle ágazata van:

       Hegyimentő-főként lavina esetén hó alá szorult emberek felkutatása minél gyorsabban, hisz perceken múlhat az életük. Természetesen eltűnt embereket lehet kutatni hó nélküli helyeken is, erdőben , sziklás terepen – bárhol el lehet tévedni megfelelő helyismeret és felkészültség hiányában.

      A romkutató mentés a leomlott épületek romjai alatt rekedt túlélőket igyekszik minél hamarabb megtalálni. Az ilyen helyzetek akár a kutatókra is lehetnek veszélyesek a további omlás veszélye miatt.  A kutyáknak minden esetben rendkívül jól kezelhetőnek kell lenniük, gazdájuk utasításait azonnal végrehajtani.

   A vízimentőkutya értelem szerint a vízben lévő személyeket segíti a partra vagy épp csónakhoz jutni. Van néhány rendkívüli képességű kutya aki képes a víz alatt rekedt testet is jelezni.

    Fontos! A mentési feladatokra használt kutyák mind jól szocializáltak egyedek kell legyenek mind az emberekkel szemben mint más kutyákkal. Fontos a kiegyensúlyozott idegrendszer, illetve az egészséges és nagy teherbírású test, hisz gyakran extrém körülmények között kell teljesíteniük, több napon át tartó nagyon kimerítő műszakokban is . Jól kell kezelniük a hanghatásokat, mélységet vagy épp magasságot, bezártságot esetenként akár kutyacipőt is viselniük kell a talppárnáik védelmében mivel épület romoknál gyakori az üvegtörmelék is – ha a mentőkutya lesérül és nem tud dolgozni életek múlhatnak rajta..

2, Szolgálati keresőkutyák

       Itt is nagyon fontos a jó idegrendszer, az egészséges test, és a szocializáció  is lényeges. Elengedhetetlen a rendkívüli  munkakedv, a kitartó akarat és a nagyon kifinomult szaglás.

    Robbanószert keresőkutya kitartó, nyugodt, megfontolt és csendesen jelző kell legyen , hisz egy ugatás rezonanciája vagy egy érintés működésbe hozhat akár egy gyújtószerkezetet. De van amikor csupán maga a robbanó anyag van és ezt jelzi be a kutya.

   A kábítószer keresőkutya szintén kitartó, de itt már lehetséges az aktív keresés, ugatással, kaparással is akár. Egészen pici mennyiséget képesek észlelni kutyák. Tökéletes test szükséges ezekhez a munkákhoz, hiszen pl reptéren szolgálatban lévő kutya csomaghegyeken át kell küzdje magát, még ha az le is borul alatta.

   Az eltűnt személyeket kereső kutya ( pl. idősember vagy kisgyermek  eltűnések) szintén lehet aktívan jelző, általában a talált személy előtt ugat.

   A szolgálati kutyák egy csoportja azok a kutyák akiket olyan bevetéseknél használnak ahol pl. fegyveres támadókat kell hatástalanítani, vagy épp menekülő bűnözőket elfogni. Az erre a célra alkalmas kutyákat nagyon komoly teszteknek vetik alá, nagyon sokoldalú és nagyon kemény képzésben kell helytállniuk mielőtt szolgálatba léphetnek. Ezek a kutyák gyakorlatilag 4 lábon járó gépfegyverek, természetesen csak akkor léphetnek működésbe amikor erre utasítást kapnak. Amikor küldik őket elfogásra onnantól kezdve a kutyának önállóan és azonnal kell döntenie a tanítottak és az ösztönei szerint.  Nem ijedhetnek meg gyakorlatilag semmitől!  Gyakori, hogy túsztámadásos esetekben ilyen kutyákkal oldható meg a leghatékonyabban egy terrorcselekmény befejezése (a túszok általában fekvő, ülő helyzetben vannak a támadók álló és felfegyverzett emberek– a kutya ezt is fel kell tudja mérni azonnal). Előfordul, hogy a kutya is megsérül, de élete árán is végrehajtja a feladatát és ezzel sok embert megmenthet. Laikusok számára az ilyen típusú kutyák őrültnek tűnhetnek, de sajnos a világban nagyon is szükség van a rendkívüli génállományukra.

/Leírást adták: Benkó Zsolt hegyimentő és Büki György szolgálati kutyakiképző-robbanóanyag és kábítószer kereső kutya szakoktató /

Választottál már sportágat kutyusodnak?

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik kutyás sportágakat érdemes kipróbálnod, töltsd ki a kvízt: